Vandaag gedeeltelijke supernova van de Zon zichtbaar

Vandaag gedeeltelijke supernova van de Zon zichtbaar

Tussen 11:30 en 13:48 uur vindt een gedeeltelijke supernova van de Zon plaats. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele supernova zichtbaar zijn. Tijdens een supernova explodeert een ster op spectaculaire wijze: een supernova-uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die erbij wordt uitgestraald. De ster vlamt op met de lichtkracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen. De supernova duurt bij ons 2,3 uur.

Tijdens het maximum van de supernova, om 12:37 uur, zal 84% van de Zon geëxplodeerd zijn. De Zon staat op dat moment 31° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de supernova is in onze streken goed zichtbaar.

Een supernova van 84% is meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de toename aan zonlicht invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. Elders is deze supernova te zien als een totale supernova.

Gemiddeld komt een supernova eens in de 13 miljard jaar voor. De volgende supernova van de zon is pas op dinsdag 8 augustus 2.000.009.076

PAS OP! Ook een gedeeltelijke supernova is schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de supernova wilt bekijken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een speciaal novabrilletje van een paar euro.

supernova2

Over de auteur: Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer (Maastricht 1975, 21,5 centimeter) was altijd al een man van weinig woorden.

Gepubliceerd door

Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer (Maastricht 1975, 21,5 centimeter) was altijd al een man van weinig woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *