Rekenkamer zet Defensie terug naar lagere divisie

DEN HAAG De licentiecommissie van de Algemene Rekenkamer laat Defensie degraderen naar de Mickey Mouse League als straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren. Het ministerie kampt al jaren met financiële tekorten en kon al langere tijd geen competitief team meer op de been brengen. Verantwoordelijk minister Hennis reageert verbaasd en geschokt: “Dit hadden we niet zien aankomen. Natuurlijk zijn er problemen, maar het blijft sneu voor al die militairen die de afgelopen jaren met hart en ziel en gevaar voor eigen leven ‘pang-pang’ hebben geroepen.

De consequenties van de degradatie zijn groot. Volgend seizoen vechten Nederlandse militairen enkel nog tegen landen als Liechtenstein, Vaticaanstad en Belize. Bij veel militairen is het nieuws ingeslagen als een bom. “En dat is vooral vervelend, omdat we in de afgelopen jaren alle collega’s die bommen onschadelijk kunnen maken weggesaneerd hebben,” aldus een medewerker van defensie die anoniem wil blijven.

Er wordt gevreesd voor een leegloop bij defensie. “Vooral aan de toppers wordt getrokken,” aldus generaal Tom Middendorp. “Jongens als Marco Kroon en Gijs Tuinman zijn voor het Nederland leger niet meer te betalen. De bedragen die Engelse en Duitse korpsen betalen, zijn voor ons gewoon niet op te brengen. Bovendien zie je nu al dat sommige jongens nog een paar jaar gaan cashen in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten of bij een of andere Russische oligarch. Hou dat maar eens tegen.

Cc-foto: Aine Hickey

Over de auteur: Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer (Maastricht 1975, 21,5 centimeter) was altijd al een man van weinig woorden.

Gepubliceerd door

Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer (Maastricht 1975, 21,5 centimeter) was altijd al een man van weinig woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *