Pleidooi voor bezinning in het #genocidedebat

Er zijn veel lieve Serviërs en veel stoute Bosniërs. Dat hebben we de afgelopen jaren wel kunnen zien. Bosniërs blokkeren de toegang tot de Europese Unie, terwijl hardwerkende Serven handel proberen te drijven.

Het Ratko Mladic Journaal heeft dit jaar de traditionele Mladic al goeddeels vervangen door de Bloedveeg Mladic, maar nog is het niet genoeg voor de Anti-Ratko’s. De traditionele Mladic is overigens helemaal niet rood door het bloedvergieten, maar door het kruipen door een plas schapenbloed. Zijn kalende, grijze haar, verbeten lippen en cockring hebben ook he-le-maal niets met genocide te maken.

Intussen liep de discussie over Ratko Mladic wel weer hoog op. Tijm Magazine wil geen standpunt innemen voor of tegen genocide. We willen alleen dat de juiste discussies gevoerd worden, op de juiste plek.

 

Bij ons, in het strafhof in Den Haag, is boer Bertie. U kent haar van Boer zoekt Vrouw.

“Zeker, we moeten de discussie over de schuldvraag nu even opzij schuiven. Het is tenslotte al bijna Kerst. We moeten daarnaast natuurlijk wel durven inzien dat de discussie niet voor niets bestaat. Het is gruwelijk dat onze landmacht hier zo door getekend wordt. Dat is niet vanwege de discussie zelf, want ik begrijp ook dat genocide aan verandering toe is. Maar het is de manier waarop die nu wordt gevoerd. Het verhaal over Ratko Mladic is onverzoenlijk, onaangenaam en soms zelfs gewelddadig.”

Inspiring stuff, Betsie.

“Bertie.”

Precies. Maar als we nu eens samen hadden afgesproken dat we vanaf het moment dat Mladic voet op Nederlandse bodem zette tot de dag dat hij weer vertrekt, we elkaar even niet bestoken met verhalen over volkerenmoorden?

“De tegenstanders van Mladic moeten er begrip voor hebben dat gewoontes diep zitten. Het kost bij de Serven gewoon tijd om het wantrouwen tegenover Bosniërs weg te nemen, we moeten echter wel beseffen dat daar ook wel bezwaren aan kleven. Het begint soms wel op racisme te lijken.”

“We moeten ook begrip voor elkaar tonen. Het is volstrekt in strijd met de sfeer van een gezellige strijd om elkaar achteraf nog lastig te vallen en dit te laten ontaarden in geweld en gescheld. Stop daarmee!”

Ook zangeres Sita (K-Otic) doet een duit in het zakje en reflecteert op de figuur Mladic.

“Je moet ook niet vergeten dat het voor het overgrote deel van de Servische bevolking bijzonder kwetsend is om nu als genocidale massamoordenaars te worden afgeschilderd, terwijl ze gewoon een traditie in ere houden. Dat zet – begrijpelijk – kwaad bloed.”

“De figuur van Slager van de Balkan zie je al langzaam veranderen de afgelopen jaren – tuurlijk, het is een karikatuur, een herinnering aan een duister verleden, maar je kunt zo’n traditie niet van de ene op de andere dag veranderen, dat moet je uitfaseren.”

En Bertie, jij zegt, ‘Praten over Mladic, ok, maar niet nu, samen met Bosniërs?’.

“Niet lullen nu, maar hupsakee een oliebol nemen en lekker eten. Weg met die spanning, even gezellig bij elkaar.”

Genocide hoort verder gewoon bij onze Joods-Christelijke samenleving en als je dat niet bevalt dan donder je maar op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *