Wilt u dat Oekraïne lidwoord? #GeenDe

Wilt u dat Oekraïne lidwoord?

– Referendum over het gebruik van ‘de’ voor Oekraïne
#GeenDe

Woensdag 6 april 2016 vindt het raadgevend referendum plaats over de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dé Europese Unie en Oekraïne. Ja, inderdaad, voor Europese Unie staat ‘de’, maar voor Oekraïne niet. De EU is een statenverband en krijgt derhalve een lidwoord, terwijl Oekraïne als soevereine staat géén lidwoord kent. Het is ook niet ‘de Nederland’ of ‘het Frankrijk’. Wel spreken we over ‘de Balkan’ en ‘de Verenigde Staten van Amerika’.

Te vaak gaat dit nog mis. Zeker met het referendum in aantocht duiken in verschillende media lidwoorden op voor Oekraïne. Je kan geen krant openslaan, website aanklikken of een kroeg binnenlopen, of er wordt gesproken over ‘de Oekraïne’. GeenDe, een samenwerking tussen TIJM Magazine en Onze Taal, wil hier voor eens en altijd duidelijkheid in scheppen met een referendum over de vraag: “Wilt u dat Oekraïne lidwoord?”

Wilt u dat Oekraïne lidwoord?
Bent u ook van mening dat het afgelopen moet zijn met ongekozen lidwoorden voor Oekraïne? Of vindt u dat het tijd wordt dat het Nederlandse volk zich uit kan spreken over het gebruik van lidwoorden? Teken dan nu de petitie op petities.nl, of laat je steun achter in de comments. Met uw hulp halen we de 30.000 handtekeningen en verplichten we de overheid tot het uitschrijven van een raadplegend referendum over het lidwoordengebruik. Neem uw taal serieus, steun #GeenDe!

Opkomstcampagne
Hoewel organisator van het referendum TIJM Magazine tegen het gebruik van het lidwoord is, zal de site een opkomstcampagne voeren. Mediapersoonlijkheid en taalvirtuoos Henk Bres zal het gezicht van de campagne worden. Mocht Henk aan de tand gevoeld worden door Sven Kockelman over het referendum, dan vragen wij Sven om hem niet al te moeilijke vragen te stellen; Henk is functioneel analfabeet en heeft van lidwoorden in het algemeen en de in het bijzonder geen kaas gegeten.

Hieronder het rechtenvrij te gebruiken campagnemateriaal

geende

lidwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *