Massale stille tocht voor aangespoelde potvis op Lampedusa

stilletochtZeker 10.000 mensen liepen vanochtend vroeg mee met een stille tocht voor de potvis die deze week aanspoelde op het Italiaanse eiland Lampedusa. Met de tocht vragen zij aandacht voor de onmenselijke behandeling die het beest ten deel valt.

Dinsdag spoelde ‘Bultrug Mohammed’, zoals het beest liefkozend werd gedoopt, aan op het eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee. Sindsdien wordt met man en macht geprobeerd het dier in leven te houden. Enkele honderden immigranten zijn al op het strand te werk gesteld om met emmertjes water het dier vochtig te houden. Anderen proberen ondertussen het beest uit te graven. Een klus die bemoeilijkt wordt door het tij dat Mohammed steeds het strand op duwt, en ook de lijken van verdronken illegalen maken het werk er niet gemakkelijker op. “Elke keer als we een beetje zand rond Mohammed hebben weggeschept, rolt er weer een overleden neger het gat in. Zo kunnen we bezig blijven”, aldus dierenactiviste Lenie ’t Hart.

Massale steun
’t Hart is blij met de massale steun die haar stille tocht vanochtend kreeg. ’t Hart: “Tienduizend mensen die vinden dat er wat moet gebeuren aan de benarde positie van Bultrug Mohammed. Het is nu aan de politiek om niet langer toe te kijken en in te grijpen.”

De emotionele oproep die Lenie ’t Hart gisteren deed, is inmiddels door enkele miljoenen Nederlanders geliket. Talloze petities zijn opgestart en tientallen cameraploegen (van Nieuwsuur tot SBS Shownieuws en van het RTL Nieuws tot Man Bijt Hond) zijn naar het Italiaanse eiland afgereisd om de doodstrijd van Mohammed in beeld te brengen. Het is dan ook een verdrietig gezicht, waar ieder mens met een beetje gevoel zich in kan verplaatsten. Zo bleek uit een reportage van EenVandaag dat ook een toevallig langsdobberend bootje met 400 Syrische vluchtelingen het niet droog hield bij het aanzicht van de gestrande potvis. “Dit gun je geen enkel levend wezen”, aldus een duidelijk geëmotioneerde Dries Roelvink, die de potvis en de massaal toegestroomde actievoerders een hart onder de riem stak door zijn laatste hit ‘Het leven is van iedereen’ ten gehore te brengen.

Aanzuigende werking
Toch zijn er ook tegengeluiden te horen. PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat actievoerders het lijden van Bultrug Mohammed alleen maar verlengen. “Bovendien vrees ik voor een aanzuigende werking op andere potvissen. Als bekend wordt dat elke potvis in Europa recht heeft op bed, bad, brood en emmertjes water, dan voorzie ik dat straks het hele strand hier vol ligt met gelukszoekers. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Update
Na het ter perse gaan van dit artikel bleek dat Bultrug Mohammed geen mannetje is, zoals tot dusver werd aangenomen. Inmiddels is de potvis dan ook omgedoopt tot Bultrug Fatima. Lenie ´t Hart sprak van een begrijpelijke vergissing. “Het geslacht is lastig vast te stellen bij een bultrug die op zijn buik op het strand ligt. Het is niet zo dat vrouwtjes bultruggen allemaal een hoofddoekje om hebben ofzo,” grapte ’t Hart.

Cc-foto: David van der Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *