Mart Smeets over het nieuwe Tourprogramma van de NOS

Mart Smeets over het nieuwe Tourprogramma van de NOS

Goeiedag, dames en heren! Als ik u vanochtend had gezegd: ‘Gert van ’t Hof’? Nou? Precies. Dat dus! Maar het is zeven uur, de Baukes en Wilco’s van deze wereld zitten nog maar net aan hun pasta, het Franse asfalt is nog maar pas bekomen van dat knotsgekke circus dat luistert naar de naam ‘Le Tour’, en dán? Dan is daar al weer Gert van ’t Hof. Pats! NOS Studio Tour. We zetten er een hele dikke streep onder. Senk joe!

studiotour

Wij als buitenstaanders dachten misschien: half elf, Avondetappe, maar de kenners hadden zeven uur al met potlood opgeschreven. U denk misschien – en dat zal ik u niet kwalijk nemen – Gert van ’t Hof, kennen we die eigenlijk? En dan zeg ik: nee! Nee, zeg ik, natuurlijk kennen we die niet. Jarenlang klampte hij aan bij het NOS-peloton, overal werd hij in het pak gestoken, en nu? Nu muist hij er als een straatlantaarn tussenuit. Adieu Henry Schut, adieu Tom Egbers. Ik ga vast. A tout à l’heure en de groeten aan je moeder.

Maar dat is buiten de waard gerekend. Want daar, op het dooie gemakkie maar onder in de beugels, nóg zo’n uilskuiken! HALLO! PATAT! Wat is uw naam? Mijn naam is Dione de Graaf, zeg maar Dioon – bekend van die toon.

En zo is het verdict van Hilversum getekend. Gert en Dioon. Samen maken ze de dienst uit. En kijkt u eens… dit is het decor van het pact. Gert op de bank. Ongeïnteresseerd, zegt u? Zeker! Ongeïnformeerd, denkt u? Absoluut! Passieloos, vraagt u zich af? Ja, ja, driewerf ja!

En dan die Dioon. Die doldrieste, knotsgekke Dioon. Maar wel een héle grote. U wist dat nog niet? Dan zeg ik het u nu. Een héle grote. En dat mag u van mij aannemen. Zet daar maar een hele dikke streep onder. Maar Dioon, waarom op locatie? Wat kan jij, doldrieste, knotsgekke Dioon, daar nou voor de koers betekenen? Je ne sais pas. Non, non, je ne sais pas. Maar daar gaat het niet om.

Uiteindelijk gaat het om mevrouw van Zetten uit Tiel. Welkom bij televisiecircus NOS, die kouwe, kille NOS, waar alles om mevrouw van Zetten uit Tiel draait. Pak ‘m maar in en doe er een strik om. Bij de NOS kijken ze niet om en zeggen ze: “Danke Schön en dank je wel.” En waarom ook niet? Want weten wij Nederlanders eigenlijk nog wel wat winnen is? Willen WIJ eigenlijk nog wel weten wat winnen is? Natuurlijk niet! Het is de Tour en die wacht op niemand. En dan kunnen we sentimenteel doen – en waarom ook niet? – maar dan kun je nog zo’n meneer zijn, we zijn allemaal slechts radertjes in die almaar voortdenderende machine genaamd ‘Het Leven’. Soit. Sans rancune.

Dus wat rest ons dan het glas te heffen op de klanken van – daar zal je haar net hebben! Perfect timing madame mademoiselle – de muze van wielergek Nederland: Dalida, dames en heren.

Take it away en neem me mee, Dalida. A demain!

Chin chin.

Een gedachte over “

Mart Smeets over het nieuwe Tourprogramma van de NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *