Ook Joods Historisch Museum past kwetsende omschrijvingen aan

1615119_1016954821681822_2059773679_nNadat eerder het Rijksmuseum besloot om kwetsende etnische aanduidingen te vervangen, passen nu ook het Joods Historisch Museum en herinneringskamp Westerbork hun omschrijvingen aan. Zo komt er voortaan op het bordje bij een stapel achtergebleven koffers te staan: “Vergeten handbagage van onvrijwillige niet-christelijke arbeidsmigranten.”

In Herinneringkamp Westerbork worden afbeeldingen van Jodensterren, veewagons, crematoria en stapels lijken zo veel mogelijk verwijderd danwel onherkenbaar gemaakt, zodat een bezoekje aan Nederlands grootste doorgangskamp voortaan voor niemand meer nare associaties hoeft op te wekken.

Uit de tijd
Ook het Joods Historisch Museum gaat met een stofkam door de collectie, op zoek naar krenkende titels en omschrijvingen. Bij verschillende stukken is het woord ‘moffen’ al vervangen door ‘Duitse jongemannen’. Bovendien wordt op korte termijn de tentoongestelde tekst van een speech van Adolf Hitler opgekuisd. “Woorden als ‘untermensch’ en ‘smous’ zijn gewoon niet meer van deze tijd”, aldus de directeur van het Joods Historisch Museum.

Over de auteur:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *