Halina Reijn leent Instagram uit aan invloedrijke zwarte vrouw: “Gezellig!”

 

Hoi schat, kom binnen! Zo fijn dat je een dagje namens mij mag instagrammen. Zo fijn.

– Dank je wel. Het is een mooi gebaar.

Ja, weet ik. Prachtig hè. Ik ben zo blij dat ik een invloedrijke zwarte vrouw een platform kan bieden. Invloedrijke zwarte vrouwen worden nauwelijks gehoord, wist je dat?

– Ja, daarom ben ik hier.

Daarom ben je hier. Gezellig. Weet je, ‘white silence is violence’, en ik wil niet langer zwijgen. Ik wil schreeuwen: “Black lives matter!” Ik wil me uitspreken, van me laten horen.

– Ik merk het ja.

Oh, wat ontzettend fijn dat je dat zegt. Ik doe ook echt álles om racisme de wereld uit te kicken hoor. Ik post slogans, ik post foto’s van mezelf met slogans, ik post slogans. Alles doe ik om mijn following bewust te maken. Want daar gaat het om: bewustwording. Kijk, als je racisme de wereld uit wilt kicken, moet je eerst zorgen dat je bewu…

– Heel goed, zullen we maar beginnen?

Oh ja, tuurlijk. God, wat houd ik toch van sterke zwarte vrouwen. Jullie hebben zoveel power, wist je dat? Nou goed, dit is m’n grammy.

– Je grammy?

M’n Instagram. Ik noem het m’n grammy. Haha, snap je, m’n grammy!

– Ik snap het.

Nou kijk, en dan kun je hier dus een foto of een video toevoegen. Gaat heel gemakkelijk hoor. Je doet gewoon…

– Ik weet hoe Instagram werkt. Dank je.

Of course you do! Nou, en als je dan een tekst wilt toevoegen, dan raad ik je aan om eerst even de spelling te checken. Dat kun je doen door een appje te sturen naar Marcel met de tekst. Heel belangrijk. En zelf ben ik meestal wel even aan het setdressen, half uurtje in de make-up, en dan wat stretchen zodat ik lekker los ben en mijn foto’s er geweldig spontaan uitzien, maar dat hoef jij allemaal niet te doen hoor. Het gaat immers om je verhaal.

– Ja, ik was niet van plan om…

Nee, je moet gewoon vertellen wat je allemaal meemaakt als zwarte vrouw. Over opgroeien in armoede, over mannen die je achterlaten met een kind. I think ya better ca-hall Tyrone… Call him.

– Wat is dit nou weer voor…

Ja, vreselijk. Ik vind jullie zwarte vrouwen zo moedig. Zó moedig! Heb je familie die is overleden door politiegeweld?

– Nou nee, het gaat vaak om veel subtielere vormen van…

Oh jammer. Die verhalen over politiegeweld zijn zo schrijnend. Dat gaat wel binnenkomen bij mijn following hoor. Elke keer als ik erover lees, moet ik huilen. Wat zeg ik? Als ik er alleen al aan denk moet ik huilen. (..) Snif. Snifsnif. BOEHOEHOEHOEAAAAW!

– Uh, gaat het?

Ja gaat wel. Snif. Misschien maar beter ook dat je geen familie hebt die door politiegeweld is overleden. Ik zou er nog dagen van moeten huilen. Zo erg raakt het me. Goed, zullen we maar?

– Ja, in godsnaam.

Leuk. Ik vind dit zo leuk! En mijn following ook. Dat weet ik zeker. Hoe lang denk je dat je bezig bent?

– De hele dag. Dat was toch de afspraak?

Echt?! Ik heb vanavond eigenlijk een diner waar ik van plan was om per ongeluk een scheur in mijn rode jurkje te krijgen zodat ik daar een hilarische foto van kan insta’en. Nou ja, dan doe ik dat vrijdag wel.

– Als je tussendoor even wat wilt posten, dan moet je dat gewoon doen hoor.

Nee joh, het is jouw dag. Al mijn 54 duizend lievelingetjes zijn vandaag voor jou. En bovendien: je moet soms offers brengen if you want to bring about change weetjewel. Nee, kleine moeite hoor. Mijn platform heb je. Use it wise.

– ly. Use it wisely.

Ja, dat doe ik. Ik heb 54 duizend grammertjes verzameld. Nou, veel plezier. Ik ga even een interview geven over hoe belangrijk het is dat er naar zwarte vrouwen wordt geluisterd. Tot straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *