Geert Wilders bedreigd door radicale cartoonisten

extremist

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagmorgen drie cartoonisten opgepakt, die plannen beraamden voor een moordaanslag op PVV-leider Geert Wilders. De cartoonisten wilden daarmee voorkomen dat Wilders zaterdag een aantal islamcartoons publiceert op televisie. Die cartoons zijn volgens de tekenaars een ‘aanslag op ons beroep en op de goede smaak in het algemeen’.

Volgens justitie gaat het om drie bekende tekenaars uit de cartoonistendriehoek: Ruben L. O., Joep B. en Jos C. Zij zouden hun in vitriool gedrenkte pennen op de PVV-leider willen richten om hem “voor eens en altijd het zwijgen op te leggen”.

Zaterdag toont Wilders een aantal islamcartoons in de zendtijd voor politieke partijen van de PVV. Eerder wilde hij de tekeningen in het gebouw van de Tweede Kamer exposeren, maar het presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer), besloot dat verzoek niet in te willigen, omdat de expositie niet aan de huisregels van de Tweede Kamer voldoet.

Statement
De drie tekenaars waren van plan om de zendtijd te kapen en een statement voor te lezen. Daarin schrijven ze onder meer:

“Wij laten het niet gebeuren dat ons werk en de vrijheid van menmingsuiting door de heer Wilders ontheiligd wordt. Het gaat hier namelijk niet om cartoons. Het gaat hier om nogal slechte tekeningen, die niet grappig zijn, niet aanzetten tot denken en op geen enkele manier creatief, verrassend of interessant zijn.

Met zijn actie maakt de heer Wilders dit kleuterwerk tot een zogenaamde sublimatie van ons vak. Hij zet broddelwerk op een voetstuk. Daarmee ondermijnt hij niet alleen ons werk, daarmee ondermijnt hij de vrijheid van meningsuiting in zijn geheel.

Dit is alsof bij een campagne tegen snoepen op scholen hamburgers van McDonalds worden uitgedeeld om maaltijden te promoten. Dit is alsof een publieke omroep haar kijkers wil informeren en verheffen door de actualiteit te laten duiden door Prem Radhakishun, Jan Mulder en Halina Rein. Oh wacht… dit is misschien niet zo’n goed voorbeeld.

Enfin, deze ontwikkeling is al langer gaande. Zo denkt iedereen bij het woord cartoon aan een paar Deense kladjes. Sterker nog: er is inmiddels een wapenwedloop van lelijkheid en humorloosheid gaande. Kijk naar de ‘cartoon’ die een aantal moslimorganisaties hebben laten maken om Geert Wilders terug te pakken. Je zou de islam bijna een achterlijke cultuur noemen als dit het beste is waar ze mee op de proppen komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *