Vakantiedagboek (2): Thierry Baudet op Sicilië #PauwopSicilie

thierrydoek2

Thierry Baudet is samen met andere jonge opiniemakers als Myrthe Hilkens, Özcan Akyol, Olaf Koens en Eva Jinek naar Sicilië om met eigen ogen de vluchtelingenstroom in de Middellandse Zee te aanschouwen. Maandag brengen zij verslag uit in het VARA-programma Pauw, maar voor TIJM Magazine houdt Thierry Baudet alvast een dagboek bij. Deel 1 leest u hier.

Dag 2 – Opvangcentrum Mineo
We zijn aangekomen in Mineo, waar een opvangkamp voor vluchtelingen is. Zo’n vluchtelingenkamp is een treurige bedoening hoor. De atonale muziek komt je al van verre tegemoet. Wat een vreselijk idee dat die kinderen opgroeien met enkel vervreemdende, abstracte kunst om zich heen. Vind je het gek dat zij zich ontheemd voelen?

We hebben een heleboel vluchtelingen gesproken en dat is erg aangrijpend. We hebben ontzettend emotionele momenten beleefd. Een Liberische vrouw met steekwonden in haar gezicht viel Eva Jinek huilend in de armen, toen Eva had verteld over haar recente relationele schipbreuk. Eva vertrok geen spier en stapte kranig door naar de volgende vluchteling om haar verhaal aan te vertellen.

Weeskindje
Myrthe Hilkens zat met een weeskindje op haar armen voor een tent. “Ik… ik… heb de oplossing ook niet,” stotterde Myrthe, “maar we kunnen deze mensen toch niet aan hun lot overlaten?” Ik zag haar ogen vochtig worden bij het zien van het jongetje. Ik denk dat dat was omdat ze met mij ook wel zo’n kindje wil.

Özcan Akyol en ik zijn onze boeken uit gaan delen in het kamp. Het is hartverwarmend om te zien hoe blij ze daar mee zijn. Zo zie je maar: je hebt geen eten of onderdak nodig om intellectuele rijkdom op waarde te kunnen schatten. Of zoals Özcan het zei: “Erst kommt das lesen, dann kommt die moral.”

Krakkemikkend vaartuig
’s Avonds bij het eten stelde Eva voor om even naar een filmpje van de afgelopen dag te kijken. Sophie Hilbrand vertelde dat we geen filmpje van de dag hadden en vroeg ons naar onze bevindingen. Özcan zei dat hij het onthutsend vond om te zien in welk een deploreerbare toestand de vluchtelingen leefden. “Ze maken de overtocht in krakkemikkend vaartuig met gevaar voor lijf en ledematen. Om eenmaal aangemeerd in Europa te zijn overgeleverd aan de grollen van de juridische werkelijkheid zoals die zich manifest maakt op de Italiaanse stranden.”

Gevraagd wat zijn oplossing is voor het vluchtelingenprobleem, antwoordde Olaf Koens (wie is die man?) dat hij geen antwoord heeft. “Blijkbaar is de situatie in eigen land zo slecht dat ze zelfs een verdrinkingsdood riskeren om in Europa te geraken. Zo lang de wereld zo oneerlijk verdeeld is, zullen de vluchtelingen hoe dan ook blijven komen. En ik vrees dat dat nog heel lang zo is.” Ik begin me echt aan de domheid van die Olaf te ergeren. Nog geen begin van een oplossing heeft die man.

Witte wijn
’s Avonds heb ik nog heel lang met Eva Jinek nagepraat. De witte wijn deed ons allebei goed. Eva vond het een zware dag, zei ze. “Het was echt afzien. Agonizing! Ik ben gewoon erg betrokken bij dit project en dan kan ik het echt niet aanzien dat Sophie het zo slap presenteert. Zij kan zo’n programma echt niet dragen hoor.”

Ik gaf haar gelijk en vroeg of ze die fles Chablis op mijn hotelkamer wilde leegdrinken. Ze zei nee, dus dat zit wel snor. We weten allemaal wat vrouwen met nee bedoelen. Dat worden nog een paar hete dagen en nachten.

Morgen deel 3 van het dagboek van Thierry Baudet.
Deel 1 leest u hier.

2 gedachten over “Vakantiedagboek (2): Thierry Baudet op Sicilië #PauwopSicilie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *