Rutte onderzoekt sterke aanwijzingen van verkiezingsfraude

Demissionair premier Mark Rutte ziet zich genoodzaakt een onderzoek in te stellen naar verkiezingsfraude in verschillende kieskringen. Tot die conclusie zijn Rutte en de Kiesraad gekomen na uitgebreid onderzoek van een aantal meldingen dat de raad had ontvangen.

Uit de meldingen, die via Facebook onder de aandacht werden gebracht, blijkt dat de verkiezingsuitslag in een paar belangrijke kieskringen ernstig beïnvloed zou zijn. Zowel de Kiesraad als Rutte willen verder nog niet op het onderzoek vooruit lopen.

Meldingen van verkiezingsfraude

Waarschuwingen over de fraude werden in eerste instantie niet opgepakt. Vanwege de sterke sociale controle durfden klokkenluiders op de verkiezingsdag zelf niet naar buiten te komen met de informatie. Zij voelden zich pas vrij de geruchten over voorgedrukte biljetten met de wereld te delen toen het onafhankelijke platform Facebook ze daar de gelegenheid voor gaf.

Tijm Magazine wist de hand te leggen op een aantal verklaringen en sprak met een van de klokkenluiders. Zij wil alleen met haar voornaam genoemd worden. “Birgit” uit de kieskring Dordrecht geeft tegenover dit magazine aan een stapel voorgemaakte biljetten in de stembus te hebben zien liggen. De biljetten in de afgesloten bus waren volgens Birgit duidelijk allemaal al op naam van de uiteindelijke winnaar, Rutte, uitgemaakt. Zij heeft dan ook twijfels bij het voortouw dat Rutte nu neemt in het onderzoek naar de fraude, maar is blij dat ook het verhaal nu ook bekend is bij de mainstream media.

“Nu kunnen ze niet meer om ons heen”, aldus de 40er. Veel van haar vrienden en kennissen op Facebook zouden op PVV-leider Geert Wilders hebben willen stemmen. Die stem was volgens Birgit dus al bij voorbaat waardeloos. “Zo hoeven we dus niet eens meer te gaan stemmen”, aldus de stembureau-vrijwilliger, die uit protest ook zelf geen stem heeft uitgebracht. “Als je ziet hoeveel mensen PVV zouden willen stemmen, maar ontmoedigd zijn door dit nieuws, dan is het niet verwonderlijk dat Mark Rutte wint”.

Ook op andere plekken zou gefraudeerd zijn. Zo blijkt uit een rondgang op verschillende Facebookgroepen dat een zekere Huub Bellemakers een veel populairder lijsttrekker is dan Jesse Klaver. Dat ook binnen GroenLinks hevig gefraudeerd is blijkt wel uit de uiteindelijke plek van deze Bellemakers op de lijst: 33, een sinister getal als je bedenkt dat winnaar VVD ook 33 zetels haalde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *