Rutte gaat nu ook on-the-record spot drijven met de media

In journalistiek Washington, waar men toch wel iets gewend is, wordt er elk jaar naar uitgekeken: het White House Correspondents Dinner. De president spot op deze gezellige bonte avond dan met de pers, maar spaart, ludiek, zichzelf ook niet. Elk journaille krijgt de roast die het verdient, en dus begint volgend jaar ook een gloednieuwe Nederlandse traditie. Met premier Mark Rutte in de hoofdrol.

‘Echte Teevendeal’

Naast een ABCtje van de premier is er net als in de Amerikaanse versie ook een optreden van een stand up comedian. Youp van ’t Hek valt deze eer te beurt bij de eerste lekkere Hollandse Correspondents Dinner, hij werd na het bekendmaken direct behandeld door een arts.

Rutte: “De A is van ‘achterlijk’, een integriteitscode omdat je partijgenoten anders niet weten wat ‘integer’ is. De B is van ‘bizar’, de controle op stagiairs bij de Volkskrant”. Desgevraagd wil de premier niet kwijt of hij zelf het initiatief tot de avond heeft genomen, maar hij spreekt wel van “Een echte Teevendeal”.

College Tour

De avond is een samenwerking van de redactie van College Tour, de NTR en de Parlementaire Persvereniging. Presentator Twan Huys: “Je wilt toch altijd de meest inspirerende gasten, en het is mooi dat Mark nu alsnog te gast kan zijn”. Rutte werd al eens uitgenodigd voor het televisieprogramma, maar zijn kabinet sneuvelde toen voortijdig. “Ik ben er absoluut zeker van dat Mark voor een spraakmakend optreden zal zorgen. In de opzet van College Tour proberen we altijd iemand te vinden bij wie je denkt ‘Is hij nu wel helemaal eerlijk? Wat zegt hij nu eigenlijk?’. Dan is een zittend politicus natuurlijk een prachtige kandidaat”.

Huys verwijst in een verklaring verdere twijfels over de opzet naar de prullenbak, “Rutte heeft niet eens een vrouw, dus ook niemand die later ineens met allerlei onthullingen kan komen”.

De Hollandse versie van het Correspondents Dinner zou oorspronkelijk in Utrecht plaatsvinden, maar dat bleek buiten Amsterdam te liggen. Het diner vindt nu plaats op 10 februari in de Beurs van Berlage. Na afloop is er ruimte voor een dansje op de beats van een leuke drive-in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *