Ivo Niehe; 30 jaar dood maar zijn nalatenschap is springlevend #tvshow

Dertig jaar na het overlijden van Ivo Niehe is nog bijna elke week een aflevering te zien van zijn TROS TV Show. Het toont wat een enorm oeuvre de tv-maker heeft nagelaten. Morgen zou Niehe zeventig jaar zijn geworden, daarom spreken we met oud-collega’s, vrienden en tv-kenners over zijn leven en werk.

Op het eerste gezicht maakte Ivo Niehe inwisselbare portretjes van binnen- en buitenlandse beroemdheden, maar het maatschappelijk belang van zijn interviews kan niet onderschat worden. Dat hebben de afgelopen dertig jaar wel uitgewezen. Niet eerder wist een programma dat zo dreef op de persoonlijkheid van de maker ook na het overlijden van die maker nog zo populair te zijn. Vandaag is de zoveelste jubileumuitzending te zien met hoogtepunten uit het oeuvre van Niehe. Wat maakt zijn programma’s zo mateloos populair dat ze nog steeds uitgezonden worden?


Beeld & Geluid over Ivo Niehe:
Ivo Niehe, de vroeg gestorven showmaster met een jongensachtige bravoure maakt een komeetachtige carriere. Vanaf het moment dat Ivo als kind bedenkt dat hij beroemd wil worden, werkt hij daar naar toe. Klein van stuk, draagt hij altijd halfhoge laarsjes om groter te lijken. Dit minderwaardigheidscomplex wil hij compenseren door een bekende Nederlander te worden. Hij adoreert bekende tv-persoonlijkheden als Koos Postema en Mies Bouwman. Ivo pakt alles aan in omroepland: van kleine radioreportages tot uiteindelijk grote shows met zijn naam. Niet gehinderd door zelfkritiek durft hij alles. Hij vormt een groot contrast met de keurige, in kostuum met stropdas gehesen presentatoren die men tot halverwege de jaren zeventig kent. Niehe kan voor zijn kandidaten in de shows poeslief zijn (als hij ze mag) en keihard (wanneer je niet zijn sympathie hebt). Er zijn twee groepen kijkers in Nederland: je bent razend enthousiast over Ivo of je hebt een hekel aan hem. Dat mensen in zijn omgeving vinden dat hij maar matig kan dansen en zingen, deert hem niet. Niehe kan ook jaloers zijn op collega’s, die nog hogere kijkcijfers halen of de Televizierring winnen. Ook blijft bij hem steeds de onzekerheid knagen of het succes wel blijvend zal zijn. Deze druk resulteert in drank- en drugsproblemen. Niehe brengt vernieuwende radioreportages en televisieprogramma’s, die school maken. Hij kan van iets kleins een geweldig spektakel maken waar je als luisteraar of kijker helemaal in mee wordt gezogen.

Eén grote familie
Tineke Verburg, oud-collega van Niehe en presentatrice van TROS Triviant, begrijpt die populariteit wel. “Ivo was unaniem een belachelijk groot succes en dat straalde hij uit ook. Hij is symbool voor de Gouden Eeuw van de Nederlandse televisie. Hij representeert de tijd dat Nederland nog één grote familie was die met zijn allen met gekamde haartjes voor de buis zat zonder dat negers een probeem maakten van Zwarte Piet, of burgers gedwongen werden om asielzoekerscentra in de brand te steken voor er naar ze geluisterd werd. Gewoon, dat oude TROS-gevoel.”

Meester van het zachte interview
Maar ook jonge tv-sterren van nu zeggen veel van Ivo geleerd te hebben. Matthijs van Nieuwkerk, presentator van het VARA-programma De Wereld Draait Door, kijkt nog regelmatig banden terug van ‘de meester van het zachte interview’. “In het pre-Niehe-tijdperk kon alles, het was wild west op tv. Ivo – laat ik enige eerbied tentoon spreiden – Menéér Ivo bracht de finesse naar het beeldscherm. Niet meer van die kritische van-dik-hout-zaagt-men-planken-journalistiek, maar gewoon een vriendelijk gesprek met iemand die je bewondert. Ivo liet zien dat je je gasten best een beetje in de watten mag leggen, dat je best een beetje reclame voor ze mag maken en dat je echt geen lastige vragen hoeft te stellen om een mooi portretje te kunnen maken. dat zie je nu overal. Ook bij ons ja. en daar ben ik trots op. ‘VerNiehende journalistiek’, al zeg ik het zelf.”

Zelfgenoegzame reet
Niet iedereen is zo enthousiast over niehe. Oud-collega bij de TROS Ron Boszhard kan nog steeds niet naar het ‘uitgestreken smoelwerk’ van Niehe kijken. “Wat een zak. Ja, echt. Excuses voor de terminologie, maar om met Erik van Muiswinkel te spreken: wat een kankerlul die Niehe. Echt.” Boszhard is van mening dat Niehe zijn carrière heeft gedwarsboomd. “Ja, dat denk ik ja. Dat is toch duidelijk? Ik maakte hele leuke programma’s, Pluk de Dag, Match & Win, Spel Zonder Grenzen. Ik was verschrikkelijk populair bij kinderen onder de vier. Ik was helemaal klaar voor een grote amusementsshow op de zaterdagavond. Maar ja, daar zat Ivo hè. En hij was niet van plan met zijn dikke, zelfgenoegzame reet uit die plastic stoelen van de TV Show te komen. Plastic ja. Alles was plastic daar. Het decor, zijn haar, alles. Niks geen liefde voor tv maken hoor. Wat een lul.”

‘We hebben tv maken uitgevonden’
Mart Smeets is beter te spreken. Smeets, tijdgenoot van Niehe, maakte dezelfde explosieve groei door. “We waren mannen met een passie. We waren goed in ons vak. We waren uitstekend in ons ambacht. Hij in de journalistiek, ik in de journalsitiek. Nu is het allemaal vanzelfsprekend, maar wij leefden in een tijd dat je het allemaal nog zelf uit moest vinden. En dat hebben we gedaan. We hebben het tv maken uitgevonden. We leerden dat we af en toe best op de voorgrond mochten treden. We waren goed in het steken van de loftrompet over onze gasten, we werden de beste in het steken van de loftrompet over onszelf. Dat hebben we moeten leren ja. ”

Springlevend
Tenslotte belden we met de hoogbejaarde John Kraaykamp senior. De acteur, die vele malen te gast was in de show van Niehe, mist zijn vriend nog steeds. “Ivo was een uitstekend interviewer en een verbluffend goede gastheer. Bij elke grap die ik maakte, zag je zijn zweterige gezicht oplichten van pret. Hele fijne man. Ik kijk nog vaak uitzendingen terug. En als je die herhalingen op tv ziet, dan lijkt het alsof hij nog steeds springlevend is. En dan mag ik misschien klinken als een sentimentele oude man, maar in zekere zin is hij natuurlijk ook nog springlevend.”

Over de auteur:

3 gedachten over “Ivo Niehe; 30 jaar dood maar zijn nalatenschap is springlevend #tvshow”

  1. Dit artikel wel ongecorrigeerd online laten staan???
    Niet 1 foutje maar 10-plus keer!

    Wanprestatie van auteurs en eindredactie!
    Schande!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *