Kunstproject Bopke Ravenne (22) biedt uitkomst voor faux-Amsterdammers

Nu ook de stedelijk GGZ zich steeds meer zorgen maakt om de toename van gevallen van geboortedystrofie komt het afstudeerproject van de jonge kunstenares Bopke Ravenne als geroepen. De 22-jarige studente staat plotseling in het midden van de belangstelling en mag zich verheugen op een grant van de hoofdstedelijke gemeente. Wat begon als een aanklacht tegen een rigide systeem, wordt nu gezien als de oplossing van een geestelijk spanningsveld waar vooraal veel Amsterdammers mee kampen.

Bopke, zelf geboren in Assen, legt uit “Voor veel Amsterdammers geldt die eerste ervaring met de stad als thuiskomen. Je ziet voor de eerste keer de Westertoren en je weet ‘Dit is thuis’. Het lijkt cliché, maar dan kan je geboorteplaats echt een last worden”. De gevoelens van de succesvolle studente worden bevestigd door recent onderzoek van de geestelijke gezondheidszorg. Zo vinden ook veel geboren Amsterdammers een andere plaatsnaam in hun paspoort, alleen omdat ze nu eenmaal fysiek ergens anders geboren zijn.

“Mijn meiden luisteren continu naar André Hazes, niet junior maar senior. Het zijn rasechte Amsterdammertjes”, zo tekende TIJM Magazine onlangs op uit de mond van een teleurgestelde moeder.

Echte geboorte mogelijk door wijziging APV

Het afstudeerproject van Bopke Ravenne Bindels staat in het teken van wat binnen de zorg de ‘echte geboorte’ is gaan heten. Vlak bij haar huis in Bos en Lommer wordt gewerkt aan de uitvoering van haar idee: een papier-maché vagina die symbool staat voor de geestelijke geboorte.

Middels een wijzing in de APV heeft de gemeente Amsterdam het ook mogelijk gemaakt om de geboorteplaats van mensen die op deze manier geboren worden te wijzigen in ‘Amsterdam’.

‘Een papier-maché vagina die symbool staat voor de geestelijke geboorte’

De reacties op het project zijn divers. Moeder Angelique -wiens kinderen in Amstelveen ter wereld kwamen- wil haar te vroeg geboren tweeling het liefst zo snel mogelijk laten naturaliseren tot Amsterdammer. Voor Bopke zelf komt de realisatie van haar werk, en de definitieve wijziging van de APV, waarschijnlijk te laat. De Drentse heeft een terminale vorm van kanker. Ze hoopt haar laatste rustplaats wel te vinden in Amsterdam, maar haar familie ziet het liefst een begrafenis in het makkelijk bereikbare Hoofddorp, “Ook enig”.

Een gedachte over “Kunstproject Bopke Ravenne (22) biedt uitkomst voor faux-Amsterdammers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *