Juryrapport TIJM Magazine Persoon van het Jaar 2015

TIJM Magazine Persoon van het Jaar 2015: de bezorgde burger

Juryrapport

ontevredenburger2 Je kon het afgelopen jaar niet om hem heen: de bezorgde burger. Niet eerder wist hij zo de aandacht op zich te vestigen als in 2015. Tijdens debatten en inspraakavonden, op internet en in talkshows, de ontevreden burger was alomtegenwoordig.

De bezorgde burger had grote zorgen over de verruwing, ouderenzorg, verkrachtende vluchtelingen, vrouwen, dochters en of er al dan niet een piemel in moest. De bezorgde burger was bovendien mondiger dan ooit. Creatiever ook. Naast klassieke uitingsvormen als spandoeken en dreigbrieven, werden nu ook liedjes, varkenskoppen en vuurwerk gebruikt om de (terechte en begrijpelijke) zorg onder de aandacht te brengen.

En er werd naar hem geluisterd. Er werden monden werden gesnoerd en AZC’s afgeblazen, maar bovenal werd zijn zorg serieus genomen. Politici van links tot rechts verklaarden de zorgen ‘serieus te nemen’ en opiniemakers (al dan niet op Facebook) spraken van ‘terechte’en ‘begrijpelijke’ zorg.

2015 was het jaar van de bezorgde burger. Zijn opmars lijkt niet te stuiten en bovenal: de bezorgde burger is here to stay. Maakt u zich al zorgen over 2016?

TIJM-redacteuren over de bezorgde burger:

Gyurka Jansen (redacteur Midden-Europa): “Normaal zou je in een jaar als dit zeggen ‘Het was een moeilijke beslissing’, de camjo van ISIS, de inktmaker van ‘Charlie’ en de Eiffeltoren, ga er maar aan staan. Dan hebben we Nederlandse helden als Tanja Jess en meneer Kaktus nog niet eens benoemd. ‘De bezorgde burger’ op je shortlist is dan ineens een opluchting. Zoveel potentie, zoveel facetten. Dan kun je met je collega’s nog zoveel nachtclubs bezoeken, je nummer één verandert er niet meer door. Met ‘de bezorgde burger’ kiezen we als TIJM voor een duidelijk statement, hier staat Nederland voor. Klap d’r op, piemel d’r in en een strik d’r omheen: wie anders dan de bezorgde burger hadden we nu kunnen noemen? Maar als Geert Wilders morgen wat anders beweert willen we daar ook best achter gaan staan.”

Dagmar Galama (trends, lifestyle, media en Afrika): “Ik had op Martin Brozius gestemd.”

Jeroen Weghs (hoofdredacteur en columnist wereldmuziek): “Om sommige kandidaten kun je niet heen. Zeker niet als er varkenskoppen voor je deur liggen.”


De jury over de genomineerden

Gyurka Jansen: “Meneer Kaktus, voor mij persoonlijk een favoriet. Noem mij nostalgisch, maar de rake ‘prik’ van Kaktus is toch iets magisch. Jammer dat hij het later dit jaar toch een beetje laat liggen, en dat hij eigenlijk Peter Jan Rens blijkt te heten”.

Gyurka Jansen: “De camjo van ISIS. Scherp, tendentieus, nodeloos kwetsend. Ik zie ‘m binnenkort nog wel een omroep beginnen, begeleid door een powervrouw die daarna columns voor Raqqtueel gaat schrijven. Te vroeg gepiekt ook, zal volgend jaar heel sterk terug moeten komen om de belofte waar te maken”.

Een gedachte over “Juryrapport TIJM Magazine Persoon van het Jaar 2015”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *