Ook Joodse registeraccountant slachtoffer ‘etnisch profileren’

Max Brockelstein is naar eigen zeggen slachtoffer geworden van ‘etnisch profileren’ door de politie van gemeente Hoogmade. De politie bevestigt desgevraagd dat ze Brockelstein aan de kant zette omdat het voorkomen van de 54-jarige registeraccountant ‘niet overeenkwam met het profiel van een Cadillac Escalade-bestuurder’. De inwoner van Alphen aan den Rijn kon na een kort gesprek en het controleren van zijn papieren zijn weg vervolgen.

Verontwaardiging op Facebook

Brockelstein zette zijn ervaring vervolgens op Facebook en dat leidde tot grote verontwaardiging onder een aantal van zijn 93 Facebook-vrienden. Het bericht haalde in korte tijd 13 likes en werd gedeeld door Vincent van Lokeren die er ook nog eens twee likes voor kreeg.

Het is het tweede incident van etnisch profileren in korte tijd. Eerder werd ook al rapper Typhoon (eigenlijke naam Glenn de Randamie) in Zwolle aan de kant gezet, omdat zijn nieuwe auto “niet matchte met zijn profiel”.

Reactie CIDI

In een reactie op de gebeurtenissen zegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI): “In het verleden zijn zulke gevallen van etnische profilering stilzwijgend getolereerd; nu gebeurt het steeds vaker en komt het ook aan de oppervlakte via social media. Het wachten is op incidenten waarbij daadwerkelijk wordt overgegaan tot arrestaties van herkenbare Joden op straat.”

De politie geeft in het persbericht aan de gang van zaken te betreuren en het incident uitgebreid binnen politiekringen te bespreken om herhaling te voorkomen.

Brockelstein met zijn Escalade
Brockelstein met zijn Escalade

Over de auteur: Dagmar Galama

Dagmar Galama (1971) heeft het eigenlijk niet zo op die zogenaamd puntige mini-bio's van één regel

Gepubliceerd door

Dagmar Galama

Dagmar Galama (1971) heeft het eigenlijk niet zo op die zogenaamd puntige mini-bio's van één regel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *