Column: Lastig

BadrBadr al-Baghindra (1974) is, naast halfbroer van TIJM-gastcolumnist Nischa, ook nog theoloog, schrijver, rechtsfilosoof, antropoloog en kok. Hij schreef onder andere “Een samenleving in verwarring” (2011, Prometheus) en “Het roer om: meer met minder gluten” (2014, Goodcook). Vandaag publiceert TIJM zijn eerste column over zaken waar Badr wat van vindt.

Lastig

Deze week werd ‘Mitchel’ in een park door een politieman doodgeschoten. Hij was ongewapend, maar hoorde wel bij een bepaalde groep. Ik hoorde dat ze zes kogels hadden gebruikt.

Dat was niet zo handig getimed, want het ging in Nederland al heel erg over dat profileren van bepaalde groepen. Door de politie, maar bijvoorbeeld ook door politici wier naam ik niet zal noemen.

Er was ook al een rapper aangehouden; ook iets met profileren.

Ik vind dat lastig, en ik ben natuurlijk niet de enige. Het ís ook lastig.
Want hoe zeggen ze dat? “Er zijn nou eenmaal bepaalde groepen die een monopolie op criminaliteit hebben.”

“En ja, als je dan tot zo’n groep hoort…”, zei Halbe Zijlstra. Volgens hem moeten we dus maar snappen dat agenten op straat bij sommigen wat meer vooroordelen hanteren dan bij anderen. En ergens snap ik dat ook wel. Misschien niet zo goed als Annabel Nanninga, maar ik woon ook niet in haar wijk.

Anderen riepen: “Schande! Discriminatie!”. En dat snap ik dan ook wel weer. Want wat maakt het uiteindelijk uit of je bij een groep hoort? We horen allemaal bij allemaal groepen en we willen niet uit de rij gepikt worden, omdat een van die groepen toevallig een slechte naam heeft. Of dat monopolie op criminaliteit, dus.

Lastig.

Maar ik kan er natuurlijk ook helemaal niet over oordelen. Ik ben niet zoals Mitchell.

Ik ben geen kickbokser.

Over de auteur: Dagmar Galama

Dagmar Galama (1971) heeft het eigenlijk niet zo op die zogenaamd puntige mini-bio's van één regel

Gepubliceerd door

Dagmar Galama

Dagmar Galama (1971) heeft het eigenlijk niet zo op die zogenaamd puntige mini-bio's van één regel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *