Verwar kritiek op Ajax niet met antisemitisme

Het is onzin om te beweren dat er in het Nederlandse voetbal een ronduit antisemitische stemming heerst, dat schrijven Jaap Hamburger en Edgar Davids van Een Ander Ajax Geluid. Zij reageren daarmee op een opiniestuk van Leon de Winter, Esther Voet en Edwin van der Sar.

Misleidend. Een ander woord laat zich niet bedenken voor het opiniestuk van Leon de Winter, Esther Voet en Edwin van der Sar (Podium, 4 mei). Zij beweren dat het ‘nooit gedoofd antisemitisme in Nederland hoogtij viert onder het mom van kritiek op Ajax’.

Volgens het drietal is het Nederlandse voetbal onleefbaar geworden voor Joden. Zij beschrijven de gangbare mening in de joodse gemeenschap: de voetbalwereld bestaat uit Ajax en clubs die voor of tegen Ajax zijn. Kenmerkend voor het betoog van de auteurs is de chronische – maar opzettelijke – verwarring van ‘Joden’ en ‘Ajax’, van ‘antisemitisme’ en ‘kritiek op het voetbal van Ajax’.

Uitverkoren godenzonen
Zo schrijven De Winter cum suis: “De afgelopen dagen neemt de kritiek op Ajax ernstige vormen aan. De club zou arrogant zijn, de spelers zouden zich gedragen alsof ze ‘uitverkoren godenzoden’ waren en het bestuur zou te veel op de centjes letten. Hiermee wordt een eeuwenoude karikatuur van het joodse volk nieuw leven ingeblazen door ‘voetbalkenners’ op tv en in de krant.”

Het trio vervolgt: “Uiteraard is kritiek op het spel van Ajax toegestaan, maar helaas blijft het niet bij de foute passes van Van der Hoorn of een matige dribbel van Younes. Wie langs de vergoeilijkende taal durft te kijken, ziet dat er een breed gedragen en onwelriekend sentiment door het Nederlandse voetbal trekt. Letterlijk élke club waar Ajax tegen aantreedt wil de Amsterdammers verslaan, ‘vermorzelen’ zelfs. En terwijl Ajax toch een baken van licht in een verder duistere Eredivisie is, lijkt het alsof er enkel oog is voor de fouten van de club.”

Ze sluiten af met een voorbeeld: “Als NEC – om maar een dwarsstraat te noemen – wint van Cambuur, dan is het een “knappe prestatie”. Als Ajax wint van Cambuur, dan is het opeens “maar met 1-0”, of “in een draak van een wedstrijd”. Zo lijkt er een dubbele standaard te bestaan, die voortkomt uit een diepgeworteld antisemitisme.”

Jodenhater
Het is een nieuwe definitie van antisemitisme: wie meer van Ajax verwacht, is een Jodenhater. Dat is de visie die zij ingang willen doen vinden. Kritisch schrijven over Ajax wordt zo een daad van antisemitisme.

Misleidend is dat de auteurs zeggen te schrijven namens ’de Joden’. Als Jood herken ik mij geen moment in hun ’alarmisme’, net zomin als vele andere Joden. Ik juich de scherpste kritiek op het beleid van Ajax van harte toe, net als vele andere Joden en Ajacieden. Niet omdat ik het bestaansrecht van Ajax ontken of betwijfel, maar juist omdat ik vind dat een grote club als Ajax zich aan grote dromen zou moeten spiegelen en aan grote eisen zou moeten voldoen.

Het ’onheil voor de joden’ komt niet van kritische analytici, het komt van degenen die zich verschansen in een mentaal getto, die menen dat ’wij’ staan tegenover ’hen’ en dat Ajax alleen staat, tegenover de rest van de eredivisie.

Over de auteur:

Een gedachte over “Verwar kritiek op Ajax niet met antisemitisme”

  1. Helemaal mee eens, wil je geen negatieve reacties op Joden, noem jezelf dan niet zo. Het overgrote deel van de voetbalsupporters heeft een hekel aan Ajax, niet aan joden. Misschien is juist dit geklaag wel de grootste reden dat mensen die antipathie hebben. Zelf de meest verschrikkelijke dingen roepen en vervolgens je altijd verschuilen achter anti semitisme..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *