Onbegrip over gebrek aan aandacht voor ontploffing op supernova KSN 2011d

Onbegrip over gebrek aan aandacht voor ontploffing op supernova KSN 2011d

Na de aanslagen in Brussel zagen we op de social mediakanalen steeds dezelfde vraag terugkomen: waarom zoveel steun en aandacht voor de slachtoffers van deze aanslagen, maar niet voor die van supernova KSN 2011d? Enige zelfreflectie op de Eurocentristische teneur van de nieuwsgeving lijkt op haar plaats.

De kritiek komt niet alleen van amateurastronomen op de sociale media. Ook wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wijzen er op dat de ontploffende ster mogelijk miljarden slachtoffers kan hebben geëist. NASA-onderzoeksleider Peter Garnavich: “Op dit moment hebben we geen idee hoeveel slachtoffers de explosies hebben gemaakt. Sterker nog: we weten niet eens of er om KSN 2011d planeten draaiden waarop leven mogelijk was. Dat tekent maar weer hoe eurocentrisch de berichtgeving is.”

youwerent

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS nieuws legt uit hoe de berichtgeving tot stand komt: “In de nieuwsvoorziening van de NOS wordt gekeken naar de journalistieke relevantie en hoe dichtbij een nieuwsfeit zich afspeelt. Dat geldt ook voor ontploffende sterren zoals deze. Kijk, een ontploffing van onze eigen zon voelt toch dichterbij dan een supernova op 700 miljoen lichtjaar afstand. Dat heeft niets te maken met de waardering die we voor de betreffende ster hebben, maar met hoe relevant iets is voor ons publiek. Dit is iets wat letterlijk dicht bij je huis gebeurt.”

Sommige criticasters wijzen erop dat KSN 2011d 700 miljoen lichtjaren van de aarde verwijderd is, en dat wij dus louter getuige zijn van een ontploffing die 700 miljoen jaar geleden plaatsvond, maar dat weerhield het persbureau van ISIS er niet van om het auteurschap van deze catastrofe te claimen: ‘God is overal en eeuwig’, en hiermee blijkt de theologisch gedreven terreurorganisatie zich ver voorbij de Europese grens te manifesteren.

Totale onderwerping van het vrije denken
Een voormalig Syriëganger liet weten dat de activiteiten van de terreurorganisatie vooral de laatste maanden op universele, en niet louter westelijke doelen gericht zouden worden: ‘ik heb gezien wat de kopstukken wilden: een totale onderwerping van het vrije denken’. Kopstuk Abrd el Bruhundi werd in januari in zijn DeLorean DMC12 geliquideerd.

Toch blijft de nieuwsgeving over de activiteiten van IS zich voornamelijk te beperken tot wat nabij is. En hiermee wordt volgens verschillende partijen weinig recht gedaan aan de slachtoffers elders ter wereld: de kritiek komt niet alleen van twitteraars in Noord-Afrika of het Midden Oosten, ook amateurastronomen spreken zich op sociale media uit tegen de neiging IS als een voornamelijk Europees probleem te zien. Ook wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wijzen er op dat de ontploffende ster mogelijk miljarden slachtoffers kan hebben geëist, en ook al weten we niet of er intelligent leven was rond KSN 2011d, we mogen niet negeren dat IS een universeel probleem is, en dus een universele samenwerking vergt.

Lees ook:
IS eist supernova KSN 2011d op

“Witte dwergen moet je breken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *